Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

La cimera de Katowice es tanca amb l'acord de garantir els Acords de París

La COP24 s'ha tancat, com ja era previsible i com ve passant a les darreres cimeres, amb un acord "in extremis" que garanteix el compliment dels Acords de París del 2015. De fet, la cimera s'ha tancat amb l'adopció de pautes que permetin desplegar l'Acord de París gairebe en la seva totalitat. Aquest era el punt clau de la Cimera de Katowice i s'ha aconseguit aprovar. Per això, tot i l'absència dels EEUU que ja es van retirar de l'Acord amb l'entrada de _Trum a la Casablanca, i el Brasil, l'organització de la Cimera a Polonia s'han permès dir que la COP24 ha acabat amb acord.

Actualitat

Jean Goodall: Si protegim el medi ambient, estem protegint el futur de la nostra gent

 news.jeangoodall.org

La primatòloga Jean Goodall ha visitat aquesta setmana Barcelona on ha parlat de la iniciativa Forever Wild que l'Institut Jane Goodall ha endegat l'octubre d'aquest any per conscienciar el món sobre l'amenaça que suposa per a les espècies i els ecosistemes el tràfic il·legal d'animals. Goodall recorda que el desequilibri que provoca la sobreexplotació de les espècies no només afecta les espècies salvatges sinó també les persones que viuen d'aquests ecosistemes. Per això, diu Jean Goodall, es tan important protegir el medi ambient ja que a la vegada protegim el futur de la nostra gent.

Actualitat

Granollers construirà el 2019 la primera xarxa de calor per biomassa per escalfar equipaments i instal·larà plaques solars a l'EMT

 

La primera xarxa de calor per biomassa escalfarà cinc equipaments públics a la ciutat de Granollers i està previst que es comenci la seva construcció l'any vinent. També a principis del 2019 iniciaran les obres de la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l'Escola Municipal del Treball, uns dels projectes més votats dels pressupostos participatius. Amb aquestes iniciatives, Granollers fa un pas endavant en l'impuls de les energies renovables a la ciutat.

Actualitat

Mercabarna acollirà el primer mercat d'aliments frescos ecològics d'Espanya

 

Mercabarna ha posat la 1a pedra del primer mercat majorista d'aliments frescos ecològics d'Espanya. El Mercat Bio ha estat dissenyat per un costat per donar resposta a la creixent demanda d'aliments ecològics per part dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i per l'aposta de la ciutat de Barcelona com a signatària del pacte de Milà per un model alimentari sa i sostenible. Mercabarna aposta per posar en valor la comercialització d'aquests aliments i facilitar així la seva distribució.

Actualitat

Chantal Mauduit: Persegueixo la felicitat, i la muntanya respon a la meva recerca

 

L'11 de desembre és el Dia Internacional de les Muntanyes. Per això recordem aquí aquest pensament de l'alpinista francesa Chantal Mauduit (París,1964- Nepal,1998). Les muntanyes són grans dipòsits de la biodiversitat i torres d'aigua des d'on neixen els riud que nodreixen la terra i la vida. Segons Nacions Unides, gairebé mil milions de persones viuen en zones de muntanya, i més de la meitat de la població mundial depèn de les muntanyes per abastir-se d'aigua, aliments i energies renovables. En aquest sentit, l'escalfament global, el canvi climàtic, així com la marginació política, econòmica i social augmenten la vulnerabilitat dels pobles de muntanya.

Actualitat

Volkswagen obre un nou centre a la Xina per impulsar el vehicle elèctric

 

El centre d'investigació i desenvolupament, I+D, s'ubicarà al districte econòmic I tecnològic d'Hefei, ciutat situada a l'oest de Nanquín, i es centrarà en àrees clau com l'electrificació, la connectivitat i la conducció autònoma. Els socis, Seat, JAC I Volkswagen, aporten la seva inversió, coneixement I tecnologia per garantir que el nou centre d'I+D compleixi els objectius d'aquest projecte que suposa un indicador del progrés que la marca està realitzant en la producció de vehicles totalment elèctrics i marca un pas més endavant en les fases de desenvolupament. L'objectiu del grup pel 2020 és proporcionar 400.000 vehicles elèctrics a Xina, i 1,5 milions al 2025.

Actualitat

L'Ajuntament d'Avià premiat per la seva aposta per la transició energètica

 Enciclopedia.cat

L'Ajuntament d'Avià, ha rebut el primer premi Conama de Sostenibilitat 2018 en la categoria de municipis més petits de 5.000 habitants, per la seva trajectòria a favor del clima per la transició energètica, que ha estat recollit pel regidor de Medi Ambient, Josep Subirana. Per la seva banda, la Mancomunitat de Municipis per la Biomassa del Berguedà ha rebut un dels accèssits en la categoria d'entre 5.000 i 30.000 habitants que ha estat recollit pel diputat adjunt d'Espais Naturals i alcalde de Cercs, Jesús Calderer.

Actualitat

Un any més sense Sant Miquel del Fai

 

El calendari inicial de la diputació de Barcelona s'ha vist condicionat per qüestions ambientals. La zona de Sant Miquel del Fai és territori de cria de l'àliga cuabarrada, i els experts han volgut respectar els seus tempos. Per això, les obres de millora de l'espai es duran a terme en els mesos de setembre i febrer. Encara no hi ha una data fixada, però s'espera que l'espai natural obri al públic el 2019.

Actualitat

La COP24 te sobre la taula el darrer informe del canvi climàtic

El grup d'experts sobre el Canvi Climàtic que assessora l'ONU (IPCC) alertava en el seu darrer informe, presentat el passat mes d'octubre, de canvis irreversibles pel clima si la temperatura mitjana global augmenta més d'1,5°C. Per això, el grup de científics demanava limitar l'escalfament global a 1,5°C, en comptes de 2°C, com està actualment previst, i avisa que caldran canvis ràpids, de gran abast i sense precedents en la política climàtica. Aquest informe és l'aportació científica que els governs tenen sobre la taula durant la conferència internacional que s'està celebrant a Katowice des de diumenge i en la que s'ha de revisar, ratificar i reescriure l'Acord de París sobre el canvi climàtic.

Actualitat

Comença la Cimera del Clima a Polonia

 

Durant dues setmanes, la ciutat de Katowice, un dels centres de negocis més desenvolupats de Polonia, acollirà la Conferència sobre el Canvi Climàtic, una cita anual que organitza l'ONU i que enguany haurà de rependre els Acords de París. La cimera inclourà la 24ena Conferència de les Parts en la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP24), la 14ena Reunió de les Parts en el Protocol de Kyoto (CMP 14) i la primera Conferència dels Signataris de l'Acord de París (CMA 1). Prop de 30000 delegats internacionals de 197 països estan cridats a participar en aquest esdeveniment, entre representants polítics, representants d'organitzacions no governamentals, membres de la comunitat científica i del sector empresarial.

Actualitat

Les motos contaminants tampoc podran circular per les Rondes de Barcelona en episodis de contaminació

 

Des d'aquest desembre les motocicletes, ciclomotors i quadricicles que no disposin de distintiu de la DGT no poden circular dins la Zona de Baixes Emissions Rondes Barcelona durant els episodis de contaminació atmosfèrica Les motos contaminants s'afegeixen ara als turismes sense distintiu de la DGT i les furgonetes Pre-Euro1 que no poden circular dins la Zona de Baixes Emissions Rondes Barcelona durant els episodis de contaminació atmosfèrica per NO2 des de novembre del 2017.Les restriccions tindran lloc de 7.00 h a 20.00 h els laborables de dilluns a divendres, des de l'endemà de la declaració de l'episodi fins al mateix dia que es declari el seu final.

Actualitat

Coca-Cola vol reciclar el 100% dels envasos el 2025 i reduir un 20% l'aigua utilitzada en els processos

 

Coca-Cola ha presentat el primer informe de l'estratègia de sostenibilitat "Avanzamos" a la planta de Martorelles. Alguns dels objectius destacats que s'han assolit l'últim any tenen a veure amb la reducció del sucre en les begudes, l'ecodisseny dels seus envasos i l'origen sostenible de les seves explotacions i fonts d'electricitat.

Notícies breus

Propostes per a l'ambientalització de concursos públics d'edificació és el títol d'un manual editat per la Diputació de Barcelona per ajudar els promotors de concursos públics d'edificació a incloure i valorar, en termes de sostenibilitat, les propostes incloses en directives vigents, com ara les que fan referència a eficiència energètica, reptes ambientals i consum d'energia quasi zero (nZEB) en les noves construccions.

La Fundació Privada GIRBAU convoca la segona edició del Premi Natura i Societat" amb l'objectiu de reconèixer iniciatives locals i ciutadanes en favor de la natura i la seva conservació. Podran optar a aquest Premi, que te una dotació econòmica de fins a 12000?, entitats privades sense ànim de lucre, legalment constituïdes, que tinguin entre les seves finalitats socials la conservació de la natura i que tinguin la seva seu social a Catalunya. El projecte s'haurà de realitzar dins l'àmbit territorial de Catalunya.

 

Entre els projectes en curs hi ha actuacions per estabilitzar talussos i evitar la caiguda de pedres en les cingleres que envolten l'espai, especialment des de l'entrada al recinte pel Pas de la Foradada fins al salt del Tenes. La Diputació de Barcelona també treballa en la total renovació dels sistemes d'il·luminació exterior del recinte- amb substitució de lluminàries i cablejats exteriors per sistemes integrats en l'espai- i en la renovació dels 1.500 metres de baranes de tot el circuit, així com del conjunts d'instal·lacions i serveis dels diferents edifici

La UE ha presentat una proposta per ser la primera gran economia neutra en emissions i liderar així la transició energètica de manera que el 2050 el 80% de l'energia sigui de fonts renovables i la resta sigui nuclear. Per arribar a aquestes xifres, la UE proposa que el 2030 les emissions de CO2 s'hagin reduït en un 40% i en un 60% el 2040. A partir d'aquí s'ha de continuar reduint fins que en el 2050 siguin 0. Per aconseguir aquesta important reducció d'emissions caldrà fer importants transformacions i inversions en sectors com la industria, el transport o el disseny. La proposta, presentada per la UE aquest 28 de novembre, haurà de passar ara pel Parlament Europeu i després per la Comissió Europea. Segons la UE aquesta transició és viable i econòmicament possible. Per a realitzar aquesta transició la UE hauria d'invertir 270.000 milions d'euros adicionals durant lels propoers 40 anys.

 icea.iec.cat / Minuartia

Coincidint amb aquests dies en què s'estan fent batudes controlades de senglars les zones rurals més afectades per aquests animals, s'ha presentat una Guia de mesures adequades i eficients per reduir danys de mamífers de la fauna salvatge, en particular del senglar, tant en conreus i pastures, com en zones urbanes i infraestructures. La Guia ha estat promoguda per la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i elaborada per l'empresa Minuartia.

 

El govern espanyol vol prohibir la matriculació i venda de cotxes dièsel i gasolina a partir de 2040 i la seva circulació el 2050 amb l'objectiu que a la metitat del segle XXI ja no circulin vehicles que emetin CO2. La prohibició també afectaria els vehicles híbrids que no tinguin emissions zero. Aquestes són algunes de les principals mesures que inclou la nova Llei del canvi climàtic i transició energètica, que el Ministeri per a la Transició Ecològica ja ha lliurat a la resta de grups polítics. L'esborrany preveu també la prohibició del 'fracking', la reducció dels gasos d'efecte hivernacle en almenys un 20% per a l'any 2030 i l'impuls de les energies renovables. En concret, preveu que el sistema elèctric es basi exclusivament en fonts de generació d'origen renovable.

 

La ciutadania prefereix gaudir d'aquells paisatges naturals que combinen natura amb infraestructura construïda, i que li resulten propera i de fàcil accés. Així es desprèn dels resultats d'un estudi pioner desenvolupat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'ICTA, en què, per primera vegada, s'analitzen les preferències de la ciutadania de Barcelona respecte a l'estètica del paisatge basant-se en la publicació de fotografies a les xarxes socials.

Els fenomens meteorològics extrems, com les inundacions provocades per grans tempestes, són cada cop més freqüents 

Les emergències relacionades amb els fenòmens meteorològics i climàtics extrems afecten profundament la societat i ocasionen un gran impacte econòmic. Amb el canvi climàtic, els experts coincideixen que aquests fenòmens s'estan tornant més freqüents o intensos, amb efectes potencials més devastadors sobre persones i béns materials. A escala europea, i Catalunya no n'és una excepció, hi ha diferents exemples recents d'episodis extrems, com ara les inundacions registrades aquest any a Sant Llorenç a Mallorca (Illes Balears) i al departament de l'Aude, al sud de França, o els incendis forestals que van assolar Grècia també aquest any i Portugal el 2017. La clau per afrontar amb èxit aquestes situacions resideix en la prevenció i l'anticipació, que és el que permetrà a partir d'ara la plataforma multirisc A4CAT derivada del projecte ANYWHERE.

Per coneìxer com afecta la contaminació ambiental a la nostra salut, el dia 9 de novembre, el Club de Premsa EL 9 NOU organitza una taula rodona amb Xavier Basagaña, Doctor en Bioetadística per la Universitat de Hardvard, i Xavier Querol, Doctor en Geologia i membre del Comitè Científic de l'OMS.

S'ha constituït l'Assemblea Urbana de Catalunya, un organisme encarregat d'elaborar una agenda per afrontar els reptes tecnològics, ambientals, energètics i de cohesió social. L'Agenda Urbana de Catalunya ha de ser una guia per al desenvolupament sostenible de les ciutats durant les properes dècades i per superar els problemes endèmics que va deixar l'explosió urbana del segle XX. L'Assemblea Urbana és un òrgan integrat per totes les administracions de Catalunya i representants del teixit econòmic i social, l'Assemblea

 

Els projectes guanyadors de la darrera edició del Programa Generació d'Idees, centrat en trobar solucions en l'àmbit de l'economia circular, han estat Green3D i Cerclab, i actualment es troben en fase de desenvolupament. La vuitena edició d'aquest programa ha volgut trencar amb el concepte lineal i insostenible d'extreure, produir, consumir i llençar. L'objectiu era crear sinergies entre investigadors, empreses, entitats i ciutadans per generar projectes capaços d'oferir nous models de consum i producció sostenibles a partir de propostes d'experts en la temàtica. Aquest estiu, una vintena d'investigadors i investigadores d'universitats catalanes i de centres de recerca han rebut formació per generar solucions de mercat a partir de la seva recerca i resoldre reptes de l?economia circular. Tots ells han treballat en equips multidisciplinaris per desenvolupar el seu projecte innovador i han estat assessorats per mentors experts.
Facebook

Entitats
COAMB
 - Copyright de - El Col.legi Oficial d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) agrupa persones que exerceixen la professió dins el territori de Catalunya.
Ecoinstitut Barcelona
 - Copyright de - Treballem per assolir fórmules socio-ambientals que desenvolupin accions integradores i tracin les direccions necessàries per afrontar els actuals reptes del segle XXI.
The Ecologist
 - Copyright de - The ecologist és una revista trimestral editada per l'associació Vida Sana, que inclou el butlletí Vida Sana i els diaris BioCultura.
Setem
 - Copyright de - A SETEM creiem que un món més just és possible, per això treballem juntament amb nombroses organitzacions de base dels països del Sud i amb d'altres ONGs i moviments socials del Nord que també lluiten per un ordre econòmic i social més just.
Fundació Abertis
 - Copyright de - La Fundació Abertis és una organització sense ànim de lucre dedicada a promoure la recerca sobre la repercussió de les grans infraestructures en el territori.
Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta
 - Copyright de - A l'any 2002 es va fundar l'Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta, fruit de la unió dels primers municipis a Catalunya a implantar aquest sistema de recollida.
UAB Ciències Ambientals
 - Copyright de - A la UAB s'imparteixen titulacions d'àmbits tan diversos com l'humanístic i artístic, el social, el de la salut, les ciències experimentals i les biociències i les enginyeries.
Acciónatura
 - Copyright de - Acciónatura és una ONG catalana dedicada exclusivament a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat mitjançant la protecció i recuperació dels espais naturals i la sensibilització i implicació de la societat.
sostenible.cat
 - Copyright de - Sostenible.cat és la revista portaveu de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, impulsada per la Diputació de Barcelona.
Associació Catalana de Ciències Ambientals
 - Copyright de - L'Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) està constituïda per professionals i estudiants de l'àmbit del mediambient que tenen la vocació de potenciar d'adequada integració de les Ciències Ambientals en la recerca, la docència, el món professional i el conjunt de la societat en general.
Territori - Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya
 - Copyright de - Territori - Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya és un instrument de divulgació i recerca científica que recull tot el bagatge de l'Anuari Territorial de Catalunya que es publica en paper des de 2003 per iniciativa de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), filial de l'Institut d'Estudis Catalans.
WWF/Adena
 - Copyright de - Treballem per un planeta viu i la nostra missió es aturar la degradació ambiental de la Terra i construir un futur en que el ser humà visqui en harmonia amb la natura.
Vida Verda
 - Copyright de - Una hora de ràdio destinada a explicar canvis de vida.L'experiència de persones i iniciatives populars per mostrar els camins que condueixen cap a una Vida Verda
Medi Ambient, Cultura i Societat
 - Copyright de - Blog de Miquel Mir-Gual, geògraf. Actualment investigador al Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears, especialitat geomorfologia litoral.
Amics de la Terra Mallorca
 - Copyright de - Amics de la Terra és una associació ecologista que fomenta el canvi local i global cap a una societat respectuosa amb el medi ambient, justa i solidària.
Bioarquitectura Mediterrànea
 - Copyright de - L' Associació Bioarquitectura Mediterrània neix amb la vocació d'organitzar el Congrés de Bioarquitectura Mediterrània 2012 a Barcelona.
Greenpeace
 - Copyright de - El nostre objectiu es protegir i defensar el medi ambient i la pau, intervenint en diferents punts del planeta on es cometen atemptats en contra de la natura.
Ecoserveis
 - Copyright de - Ecoserveis, referents en cultura energètica és una associació sense ànim de lucre que treballa a cavall entre la recerca pura i la comercialització de la tecnologia de les energies renovables, l'eficiència energètica i el medi ambient en general.
Associació Mediambiental La sínia
 - Copyright de - L'Associació Mediambientla la Sínia, és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la divulgació i el foment de l'agricultura ecològica i hàbits saludables i en la recuperació i conservació del curs baix del riu Gaià.
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC)
 - Copyright de - El CTFC treballa en contribuir a la modernització i a la competitivitat del sector forestal, al desenvolupament rural i la gestió sostenible del medi natural
CanNova
 - Copyright de - CanNova ofereix consultoria i formació a les empreses i grups de treball que desitgin millorar les seves habilitats d?innovació envers a un futur sostenible.
Instituto de Investigación IMDEA Energía
 - Copyright de - El Instituto de Investigación IMDEA Energía ha sido creado por el Gobierno de la Comunidad de Madrid con el fin de promover y realizar actividades de I+D relacionadas con la energía, con un énfasis especial en las energías renovables y en las tecnologías energéticas limpias.
Ecodiari
 - Copyright de - Publicació ecologista independent d'actualitat, crítica i anàlisi per a la nova era solar
Fundació per la Prevenció de Residus i Consum
 - Copyright de - La Fundació és una entitat sense ànim de lucre i d'àmbit català, que ha estat impulsada per les entitats ecologistes i cíviques de la Federació d'Ecologistes de Catalunya, a través de la Plataforma Cívica per a la Reducció de Residus, el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius i l'empresa Urbaser.
Depana
 - Copyright de - Som una associació catalana que actuem per a la defensa, l'estudi i la conservació del patrimoni natural, alhora que promovem la concepció globalitzadora dels problemes que afecten les espècies i els ecosistemes.
Consell Assessor per al desenvolupament Sostenible
Logotip del CADS - Copyright de CADS - El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya és un òrgan creat per assessorar el Govern i promoure la participació en l'àmbit de les polítiques i actuacions sobre el desenvolupament sostenible.
Oceana
 - Copyright de - Oceana es l'organització internacional més gran centrada exclusivament en la conservació dels oceans, la protecció dels ecosistemes marins i les espècies amenaçades.
RIO+20
 - Copyright de - La Generalitat de Catalunya , la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona han impulsat conjuntament aquest web amb l'objectiu de d'apropar a la ciutadania i a tots els actors interessats la informació més rellevant de la Conferència Rio+20. Per conèixer-ho tot sobre Rio+20 i dir-hi la teva, endinsa't al web i fes ús de les eines que et posem a l'abast!
El medi ambient
 - Copyright de - El medi ambient" és un programa que s'emet de dilluns a divendres des del 1992. El seu objectiu és tractar els temes ambientals de forma àmplia, incidint tant en flora, fauna, espais naturals, residus i contaminació com en economia, recerca, innovació empresarial i altres àmbits
Ecologistes de Catalunya
 - Copyright de - La Federació d'Ecologistes de Catalunya, és el fruit d'un procés de coordinació entre entitats ecologistes ccíviques catalanes i plataformes en defensa del territori que es va iniciar el 1996 i que vol servir per reforçar les dinàmiques i lluites ecologistes pròpies de cada associació que en forma part donant-los una projecció a tot l'àmbit territorial del Principat a través de l'intercanvi d'idees i experiències.